Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

The Greek Underground Scene - 2014 Vol. 1 Compilation


The Greek Underground Scene - 2014 Vol. 1 Compilation

   
01. Remain In Light - Open Mindway 03:59
02. Background Noise Suppression - Get Stone 04:29   
03. Cinemascope - Never Understand 04:48
04. Dead Buildings - Knife 04:06   
05. Opened Paradise - Omega 04:01   
06. After Dusk - With Curses and Dreams 05:38   
07. The Illusion Fades - The Christmas Song 04:50   
08. Cold Remembrance - Caught in Frost 06:17   
09. No Man's Land - Flame 13:07   
10. The Jesterdays - Gather Darkness Gather 04:39   
11. After Maths - The Times 03:50   
12. Chewing Gun - S.O.S. (call waiting) 04:48   
13. Suppressio Nocturno - Serpentine Word 05:02   
14. Terra Libera - Clown Waltz 03:39   
15. Στυλιανός Τζιρίτας Unit - Το Τελευταίο Τρένο από τον Ουρανό (δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει, είμαι σίγουρος) 04:01

Το δεύτερο μέρος της σειράς συλλογών (πρώτο για το 2014) που επιμελήθηκε ο Μιχάλης Πούγουνας (Flowers Of Romance, New Zero God). Με σκοπό καταρχήν την διάδοση του ανεξάρτητου Ελληνικού ήχου, και στη συνέχεια την κινητοποίηση των μουσικών και των σχημάτων που συμμετέχουν κάτω από ένα πρίσμα αλληλεγγύης μιας και τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές αρκετές από τις μπάντες της συλλογής ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο από κοινού κάνοντας φιλανθρωπικές συναυλίες. 

Όσο για το περιεχόμενο της συλλογής δεν είχα καμιά αμφιβολία για κάποιες από τις αισθητικές του κατευθύνσεις. Από τα μυστηριώδη γοτθικά μονοπάτια των Opened Paradise (το έτσι και αλλιώς κορυφαίο Gothic Rock σχήμα της χώρας), των The Illusion Fades και των After Dusk μέχρι τις νεοψυχεδελικές αναζητήσεις των No Mans Land και το ψυχεδελό-dark πορτραίτο των Terra Libera (των οποίων το υλικό όταν θα δει επιτέλους το φως της μέρα όπως του αξίζει θα ψάχνουμε μεθόδους αντιμετώπισης σοκ), η συλλογή διαβαίνει ένα ευρύ φάσμα μουσικών κατευθύνσεων. Θα γράψω αναλυτικά για κάθε μπάντα -το αξίζουν άλλωστε- μαι για την ώρα παραθέτω τον σύνδεσμο που έφτιαξα, βοηθώντας στην διάδοση της, για να την κατεβάσετε όλοι. Κάντε και εσείς το ίδιο, αυτό είναι το concept.

Παραθέτω και το σημείωμα του Μιχάλη:

 Όταν τον Σεπτέμβριο συγκεντρώθηκαν τα τραγούδια 15 Ελληνικών underground rock συγκροτημάτων για την δημιουργία της πρώτης συλλογής, που είχε μαύρο χρώμα, είχα πει πως αν πετύχαινε τον στόχο της θα έβγαινε κι άλλη.

Λόγω της κρίσης, οι τρόποι πληροφόρησης σχετικά με την δραστηριότητα των Ελληνικών συγκροτημάτων περιορίστηκαν.

Ραδιοφωνικές εκπομπές έπαψαν, μουσικά έντυπα σταμάτησαν, δισκογραφικές εταιρίες διαλύθηκαν, έμεινε όμως το ίντερνετ και αυτό χρησιμοποίησε η πρώτη συλλογή για να φέρει κοντά σε όσους ενδιαφέρονται, αυτά τα συγκροτήματα.

Η ιδέα ήταν απλή: Όταν κατεβάσεις την συλλογή, μοίρασε την και σε άλλους. Όλοι βοήθησαν. 
Blogs, sites, μουσικά ιντερνετικά περιοδικά και άλλα και η πρώτη συλλογή είχε μεγάλη επιτυχία και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα απ την καρδιά μας όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό..

Σήμερα γίνεται διαθέσιμη για δωρεάν downloading η δεύτερη συλλογή, η «κόκκινη», με 15, διαφορετικά από την προηγούμενη, Ελληνικά μουσικά σχήματα που παρά την γενικότερη οικονομική κατάσταση, συνεχίζουν να δημιουργούν, να εκφράζονται και να ξεφεύγουν για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. 

Κάτι ακόμα που πετυχαίνουν αυτές οι συλλογές είναι το να φέρνουν πιο κοντά τους μουσικούς των συγκροτημάτων.

Έτσι, συγκροτήματα από διαφορετικές πόλεις της χώρας έρχονται σε επαφή και αλληλοβοηθούνται ώστε να εξασφαλίσουν εμφανίσεις στις πόλεις τους. Γιατί μπορούμε να καταφέρουμε ότι θέλουμε όταν προσπαθούμε όλοι μαζί.

Και θα κλείσω όπως ξεκίνησα αυτό που είχα γράψει για την πρώτη συλλογή:

Για να σταθεί η underground rock σκηνή μιας χώρας θα πρέπει να υπάρχει μια ζωντανή αλυσίδα: συγκροτήματα, μέσα πληροφόρησης που να ενημερώνουν σχετικά με τις δραστηριότητες τους, κοινό που να τα στηρίζει, χώροι για να παίζουν και δισκογραφικές εταιρίες για να κυκλοφορούν τις δουλειές τους.

Αν κάποιος κρίκος της αλυσίδας σπάσει, δημιουργείς ένα νέο...

Οι καλλιτέχνες της συλλογής είναι: Remain In Light, Background Noise Suppression, Cinemascope, Dead Buildings, Opened Paradise, After Dusk, The Illusion Fades, Cold Remembrance, No Man’s Land, The Jesterdays, After Maths, Chewing Gun, Suppressio Nocturno, Terra Libera, Στυλιανος Τζιριτας Unit.

Παρακαλώ μην πληρώσετε τίποτα γι αυτή την συλλογή. Απλά μοιράστε την !!!  

Μιχάλης Πούγουνας
 

Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε και την πρώτη συλλογή. Να και το σχετικό σημείωμα:


Για να σταθεί μια underground rock μουσική σκηνή μιας χώρας θα πρέπει να υπάρχει μια ζωντανή αλυσίδα: συγκροτήματα, μέσα πληροφόρησης που να ενημερώνει σχετικά με τις δραστηριότητες τους, κοινό που να τα στηρίζει, χώροι για να παίζουν και δισκογραφικές εταιρίες για να κυκλοφορούν τις δουλειές τους.

Στην Ελλάδα στήθηκε μια τέτοια σκηνή στην δεκαετία του ’80 από ανθρώπους που ο καθένας καθαρά από προσωπικό του μεράκι έκανε μια μπάντα, ένα fanzine, μια εκπομπή και πήγαινε σε συναυλίες.
 
Η σκηνή έφτασε στην κορύφωσή της στην δεκαετία του ’90 και μετά κατέρρευσε για διάφορους λόγους. Μέσα στα ‘00ς οι ραδιοφωνικές εκπομπές άρχισαν να σιωπούν, τα fanzines εξαφανίστηκαν και ένας ζωτικός κρίκος της αλυσίδας έσπασε: η πληροφόρηση του κοινού.

Η οικονομική κρίση ήρθε να δώσει ένα ακόμα χτύπημα σε ότι απέμεινε.

Ελληνικές Underground μπάντες όμως υπάρχουν σε κάθε πόλη. 

Κι αυτό που υπάρχει για να αντικαταστήσει την χαμένη πληροφόρηση είναι το ιντερνετ.
Με αυτό το σκεπτικό, δημιουργήθηκε το The Greek Underground Scene μετά από συζητήσεις μεταξύ μουσικών και μέσα σε μια μέρα, 15 συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, συμφώνησαν να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο μία συλλογή me τον γενικό τίτλο “The Greek Underground Scene – 2013 – Compilation” για να την κατεβάσει δωρεάν όποιος ενδιαφέρεται.

Πάνω από 2000 άτομα την άκουσαν μεσα στις πρώτες 24 ώρες και η συλλογή, μετά απο παρότρυνση του Greek Underground Scene, άρχισε να ανεβαίνει σε blogs και e-zines για να μοιραστεί δωρεάν και να την ακούσουν κι άλλοι. Αυτή της η επιτυχία έχει σαν αποτέλεσμα, τον Γενάρη του 2014 να γίνει μια δεύτερη συλλογή με άλλα 15 συγκροτήματα και να ακολουθηθεί η ιδια στρατηγική.

Τα 15 αυτά συγκροτήματα είναι οι: Δίχως Πρόσωπο, We Came From Waters, Grain, Electro Vampires, Penny Dreadful, Stonemouth, DropDown, Envy Never Dies, New Zero God, In The Distance, Sorrowful Angels, Skinner Box, Mani Deum, Chris Skordylis feat. Theofil Tsiolakakis, Υπόγεια Τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου